Image of Tibor Szervét

Tibor Szervét

Szervét Tibor (Cegléd, 1958. március 1. –) Jászai Mari-díjas magyar színész, színházi rendező, érdemes művész, jogász. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán doktorált 1982-ben. 1984-ben felvételt nyert a Színművészeti Főiskola (ma Színház- és Filmművészeti Egyetem) színész szakára, ahol mesterei Kerényi Imre, Huszti Péter és Ruszt József voltak. 1988-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1989-ben egyik alapító tagja volt a Ruszt József vezette Független Színpadnak. 1991-1994 között a Miskolci Nemzeti Színház vezető művészévé vált a sikeres jellemszerepek alakítása során. 1994-ben négy színház hívta Budapestre, végül a Cyrano előadással együtt szerződtette át a Vígszínház, amelynek három évig volt tagja. 1997 és 2014 között a Radnóti Színház színésze, számos művészeti- és közönségdíj kitüntetettje. Különböző színházakban rendez. 2014-től a Thália Színház művésze. A szerepeit egyedi megoldásokkal és a nézőkre nagy hatással megformáló színész (lásd: a Miskolci Nemzeti Színház és a Radnóti Színház közönségdíjai) az interjúiban nagy szeretettel nyilatkozik a szerepeiről. Ezek közül kiemelhető a Cyrano és a Hamlet címszerepe a Miskolci Nemzeti Színházban; a Radnóti Színházban a száznegyvenszer előadott Ványa bácsi Asztrov-, és a kétszázszor játszott Anconai szerelmesek Tomao szerepe, a IV. Henrik címszerepe, majd a Tóték különös Postása; a Budapesti Kamaraszínház tizenegy éven át játszott Emberbarát előadásának Philip szerepe; valamint a Madách Színházban a Spamalot Arthur királya. Filmszerepei közül a Valami Amerika Alex Brubeck producere, a Magyar vándor Huba vezére, valamint az Apacsok film Tartótisztje a legemlékezetesebb. Forrás: Wikipédia


Read bio at tmdb | Read bio at Wikipedia
Born:
Mar 1, 1958 In Cegléd, Hungary
Movie/TV Credits:
10
First Appeared:
In the movie Citizen X 1995-02-25
Latest Project:
Movie Valami Amerika 3 2018-02-15
Known For
Poster of Para
Poster of Mansfeld
Filmography
Movie Valami Amerika 3 Alex Brubeck/ Dr. Matyó Géza börtönigazgató 2018-02-15
Movie A tökéletes gyilkos Zengő 2017-04-27
Movie The Boy on the Train Antal 2016-02-23
Movie Car Park Imre 2015-01-22
Movie Para 2008-10-15
Movie A Kind of America 2 Alex Brubeck 2008-12-18
Movie Mansfeld Col. Bánkuti 2006-09-14
Movie Magyar vándor Huba 2004-02-05
Movie A Kind of America Alex 2002-01-31
Movie Citizen X Detective 1995-02-25
Show me another film
Random Artist
Protect yourself from online tracking

Are you sure you want to hide this?